måndag 30 maj 2011

Framtidens energikällor?

Fick följande fråga/frågor att fundera på: Har forskare hittat nya energikällor? Hur fungerar de? Kan den energikällan vara ett alternativ för konsumenterna i framtiden?

Forskare försöker hela tiden framställa nya energikällor och satsar stora pengar för att få fram en fungerande lösning som framförallt tar hänsyn till vår jord. Miljöfrågan spelar en stor roll i dagens fråga om nya energikällor. Här kommer några som jag läst om:

Kärnkraften används idag som en bra energikälla trots att det fortfarande är lite problem med bl. a slutförvarning av det använda kärnbränslet. Kärnkraftverk producerar elektricitet med hjälp av fission, som alltså är klyvning av atomkärnor. Forskare hoppas på att i framtiden kunna utvinna energi genom fusion som innebär att man istället sammansmälter atomkärnor och genom det kunna använda vanligt vatten som bränsle. Detta är dock fortfarande under forskningsstadium och vissa teorier pekar även på att det skulle vara omöjligt att åstadkomma.

Solceller har funnits ett tag och omvandlar solens energi till elenergi. Solpaneler kan dock kosta en hel del och vara rätt svårt att installera. En ny uppfinning som jag tittat lite på är solceller som är möjlig att måla med precis som vanlig målarfärg. Detta skulle göra det möjligt att tex måla hela sitt hus i denna ”färg” som samtidigt fungerar som en energikälla och försörjer huset med elektricitet. En helt klart bra idé som skulle kunna funka och som skulle kunna göra varje byggnad till en energikälla genom solens kraft! Lite att läsa om detta: http://inhabitat.com/solar-power-without-a-solar-panel/sunpower_main1/

Geotermisk energi är energi som är lagrad i jordskorpan. Energin har sitt ursprung från när jordens formation, från radioaktivt sönderfall av mineraler och från solenergi som tas upp av jordens yttersta skikt. Flera kraftverk har redan byggts och fler är påväg eftersom det är en lovande energikälla som släpper ut betydligt mindre växthusgaser än hos vanliga fossila bränslen och är därför bra för framtiden.

Vindkraft är en bra källa för energin som hela tiden utvecklas. I framtiden hoppas forskare på att få upp vindkraftverk på 10 000 meters höjd och på så sätt kunna dra nytta av de starka jetströmmar som sveper runt jorden. De kan röra sig upp till 10 gånger snabbare än vindarna på jordytan vilket skulle göra vindkraften oerhört effektiv! Mer info: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article616814.ece

1 kommentar:

  1. Slutförvaringen av det använda kärnbränslet vid fission skulle jag inte vilja kalla litet. Finns det liknande problem när det gäller fusion?

    Att måla villataket med solceller, vilken bra idé. Vet du något om hur mycket elenergi det skulle kunna ge för en ordinär villa?

    Bra att det forskas på många områden när det gäller energi. Många bäckar små ...

    SvaraRadera