söndag 22 maj 2011

Petroleum eller biodiesel?

Frågan jag fick var: Vilket transportbränsle(bensin, diesel, biodiesel) ger mest energi om man tänker energi som krävs för att framställa dem?

Bensin och diesel utvinns vanligen ur en och samma produkt, råolja kallas även Petroleum. Råoljan destilleras och en rad olika bränslen utvinns, fotogen, gasol, asfalt mm. Destilleringen går till så att man pumpar in råolja i en stor tank och ökar sedan temperaturen. Bild på destillerings processen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crude_Oil_Distillation-sv.png.

Så ”vanlig” bensin och diesel är likvärdiga i energi som krävs för att ta fram dem då de härstamma från samma produkt. Som vi vet är oljeproduktion i många fall väldigt lönsamma ekonomisk. Det krävs betydligt mindre energi att ta fram oljan än vad man kan utvinna från den, vilket gör den så värdefull. Stora oljefält är som ett skafferi med energi. Ett exempel på lönsamhet är Saudi Armaco eller Saudi Arabian Oil Company som har rättigheter att utnyttja flera stora oljefält på den arabiska halvön. Vilket har lett till att Armaco med sitt "svarta guld" är världens högst värderade företag med en värdering mellan 2.2 – 7 trillioner(!) dollar.

Problemet rent energimässigt med biodiesel är att råvarorna måste produceras först exempelvis raps. Det krävs 3kg raps för att producera 1liter biodiesel vilket gör det svårt att få det lika kostnadseffektivt som råolja. Visst det går även att tillverka biodiesel av frityrolja från restauranger el liknande. Faktiskt från vilken sorts animaliskt fett som helst. Men om det ska bli en seriös utmanare till råolja måste det bli mer kostnads- och energi effektivt.

Rent energimässigt är detta väldigt svårt att räkna på då det är så många steg i båda produktionerna av råolja och biodiesel. Men en sak är säker, 1liter råolja har mer energi i sig än 1kg raps. Jag hoppas att det kommer mer biodiesel och att det kan bli ett seriöst substitut för vårt petroleumberoende, inte minst för miljöns skull!

En artikel för den som är intresserad att göra egen diesel i trädgården :), Så gör du din egen biodiesel: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article254279.ece

5 kommentarer:

 1. Intressant artikel du hänvisar till. Den skrevs 2008, har det möjligen blivit lättare att få fram biodisel sen dess? Jag såg i en länk från samma artikel att kaffesump innehåller lika mycket olja som raps och sojabönor (10-15 procent), men som du skriver, det är långt till att få det kostnadseffektivt. Men det är bra med idéer, en vacker dag är något användbart!

  SvaraRadera
 2. Jag såg en dokumentär på tv som hette Fuel där det är många intressanta energiomvandlingar av just olika bränslen som används i dagens samhälle! Dukomentären handlar om en kille som ägnat 10 år av sitt liv att få människor att börja använda mer biobränsle men hans dröm krossas över en natt. Även hur oljebolagen har extremt stor påverkan på kostnaden av matproduktionen världen över! Jag rekomenderar starkt den här dukumentären och finns att titta på den här länken! http://www.snagfilms.com/films/title/fuel/

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte hur du resonerar när det gäller framställningen av bensin och disel. Varför skulle det ge samma energi för att framställa bensin som disel?

  Per-Arne

  SvaraRadera
 4. Miljöaspekten är en viktig del i framtida energiframställning. Så fram med flera möljöalternativ!

  Per-Arne

  SvaraRadera
 5. Tjenare igen! Jo jag uttryckte mig lite underligt såg jag i efterhand. Jag menar skillnaden på diesel som utvinns ur råolja och bensin. Min tanke är att den stora energianvändningen går till att pumpa upp och frakta råoljan till raffinaderiet. Men sedan är det såklart skillnad på energiåtgången väll under framställningen, då diesel kräver 300 celsius och bensin bara hälften under destillationen. Så det var skillnad i energianvänding under destillations fasen som jag bortsåg från. Vilken kanske inte var helt optimalt i efterhand... :)

  SvaraRadera